آنچه باید در مورد معلم یا مدیریت آموزشی بدانیم
آنچه باید در مورد معلم یا مدیریت آموزشی بدانیم
بیشک معلمی و شغل معلم از مشاغل مقدس و گرامی است و آرزوی هر کسی این است که خداوند توفیقش را فراهم کند که معلمی را نصیبش کند.
و این به دلیل اهمیت و انبیایی بودن این شغل میباشد و اداره موفق کلاس در طول تدریس شرط ضروری تدریس مؤثر است.
مساعد ساختن کلاس برای یادگیری فعال و مؤثر، مهارت پیچیده و دشواری است که معلم باید بیاموزد و مدام بر معلوماتش در این مورد بیفزاید.
شاید کلاس داری تنها مدیریتی است که انتخاب چندین نقش را همزمان ایفا می کند
مانند اداره کلاس، اداره اشخاص، اداره مکان، اداره زمان اداره دروس، همکاری در اداره مدرسه، همکاری با خانواده ها، اداره ارتباطها و ایفای ناگریزانه همین نقشها طبعا همه قشرهای جامعه را بر میانگیزد که انتظارات زیاد و گوناگونی از معلم داشته باشند.
علاوه بر انتظارهایی که خود معلم از خویشتن دارد بدیهی است که برای موفقیت در این گونه مدیریتهای رنگارنگ تنها آشنایی با علوم رفتاری و اجتماعی کفایت نمی کند
بلکه مستلزم خلاقیت یا هنرمندی شخص معلم است. از این رو گفته اند که مدیریت هم علم است هم هنر، علم طبعا مبانی نظری، اصول و روش های مدیریت را در بر می گیرد و هنر موارد کاربردی با انتقال دادن علم به عمل را شامل می شود.
عامل تکمیلی در همه انواع تدریس و در همه مقاطع آموزشی، که مورد قبول معلمان و مدیران می شود عامل مدیریت کلاس است.
مدیریت آموزشی
میان انواع متعدد مدیریت ها میتوان مدیریت آموزشی را پیچیده ترین مدیریت ها تلقی کرد و به سبب همین پیچیدگی است که می گویند مدیریت آموزشی مدیریتی است بی نظیر.
مهارتی که علم و هنر را با هم لازم دارد و در دنیای امروز مستلزم یادگیری، تمرین و تجربه جدی است.
از میان مدیریتهای آموزشی، مدیریت کلاس داری یا همان فن کلاس داری از اهمیت ویژه ای برخوردار است
به طوری که اگر بتوان در کلاس مدیری موفق باشد حتما آموزگاری موفق خواهد بود و نظام آموزش هر کشوری به دست معلمان آن کشور شکل گرفته و سامان می یابد.
در این میان هر اندازه سطح دانش – توانایی – مهارت ها و تخصص آنان بالاتر باشد آن نظام موفق تر و مؤثر تر خواهد بود.
بدون شک یکی از اساسی ترین مؤلفه های هر سازمانی، بویژه در نظام تعلیم و تربیت نیروی انسانی آن سازمان است که در این میان نقش معلم برجسته و مهم تر است.
نادیده گرفتن حضور معلم با بی توجهی به نقش و تأثير او در فرآیند تعلیم و تربیت نه فقط تحقق اهداف را به چالش های اساسی مواجه می کند بلکه عملا آموزش و پرورش ماهیت و فلسفه وجودی خود را هم از دست خواهد داد.
کشورهای پیشرفته و توسعه یافته
بسیاری از کشورهای پیشرفته و توسعه یافته، نقش محوری تعلیم و تربیت به ویژه معلمان را در پیشرفت آموزش عمومی به عنوان تنها عامل توسعه اجتماعی پذیرفته و سرمایه گذاریهای عظیم و دراز مدت در این زمینه انجام داده اند.
مثلا در نیوزلند، شورای معلمان مسئول تأیید مجدد برنامه های تربیت معلم در سراسر این کشور است و تمامی برنامه های تربیت معلمی که به صدور مجوز تدریس منتهی می شود باید هر پنج سال یک بار توسط این شورا تصویب شود و در این خصوص شورا از کمک سایر نهادهای تضمین کیفیت مانند دانشگاهها و نهاد تشخیص صلاحیت این کشور بهره می گیرد. .
معلم امروزی
امروزه دیگر معلمان به خودی خود یگانه منبع اطلاعاتی، اخلاقی و فرهنگی دانش آموزان محسوب نمی شود.
پیچیده شدن جوامع بشری، گسترش اطلاعات و روز افزونی آن، تعداد راههای دست یابی سهل و سریع به دانش روز، تخصصی تر شدن حرفهها و مشاغل، احساس نیاز به همخوانی میان توانایی فرد و نوع حرفه و نیاز مراکز و سازمانها به افراد ماهر و دارای تبحر صلاحیتهای حرفهای قابل قبول و منطبق با شرایط و ویژگی های جامعه و نیز افزایش جمعیت دانش آموزی که به طور مستقیم بر ارتباط تنگاتنگ و عاطفی میان معلم و دانش آموز تأثير منفی خواهد گذاشت.
زمینه بازنگری در شیوه های تأمین به کارگیری، نگهداری و حمایت از معلمان را فراهم و احساس نیاز و ضرورت پرداختن به آن را بیش از گذشته نمایان می کند.
اینجانب با وجود فراوانی آثار و کتب در این زمینه و با توجه به تدریس چند ساله و تجربه ۲۰ ساله تدریس در ابتدایی، راهنمایی، متوسطه و دانشگاه و تدریس در دوره های ضمن خدمت فرهنگیان متوجه شدم که نیاز به مطالبی سهل و آسان در این زمینه احساس می شود
بنابراین به نوشتن آن اقدام، امید است مورد قبول علمای تعلیم و تربیت و همکاران ارجمند قرار گیرد و نقایص آنرا با کرامت و شرافت خود بر بنده ببخشایند.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
تولید محتوای الکترونیکی برای دانش آموزان
استفاده از محتوای الکترونیکی در آموزش دانش آموزان در حال رشد است. این روش …
کار و فناوری هفتم
کپی و انتقال اطلاعات به حافظه جانبی فلش مموری و غیره …
کارگاه انیمیشن سازی با SWiSH Max توسط استاد رحیم کریمی
آموزش رایگان ، کلیپ سازی با ویندوز -Windows Movie Maker- توسط استاد رحیم کریمی
آموزش رایگان ، کاربردی و حرفه ای پاورپوینت توسط استاد رحیم کریمی
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار جالب بود
شما لطف دارید